A Dutch team has succeeded in running a car combustion with hydrogen as fuel. They have achieved this, from the moment of receiving the needed parts, in 2 weeks.

The hydrogen is produced directly on demand from distilled water. Since the hydrogen is produced  on demand, there is no need to store the hydrogen. As an added advantage, the fuel , distilled water, is  surprisingly low.

The air inlet is now being used to deliver the hydrogen. This means that any type of engine (doesn't matter which fuel it uses) can be converted into this type of fuel consumption.

The aim is to make as little adjustments as possible. No new injection system is needed. No drilling holes is needed. Adjustment of the timing of the ignition is also unnecessary. The in a new engine can all be bypassed to make this adjustment work. You do need more amperes (I guess to be able to split water into oxygen and hydrogen).

EagleEyes

 

Hier volgt de laatste update Free Energy met de nieuwste ontwikkelingen rondom de watergas motor.

De mensen die de laatste anderhalve maand presentatie vrije energie 2.0 hebben bijgewoond weten dat we daarin vertelden dat we eind november auto op 100 procent water zouden hebben.

Het was op het nippertje, maar het is gelukt. Afgelopen woensdag 30 november 2011 hadden we de zogenaamde proof of concept van een automotor op watergas uit 100 procent gedemineraliseerd water.

Hieronder de beelden die tijdens dit, voor ons en wat ons betreft de gehele mensheid, historische en heuglijke moment gemaakt zijn door Niburu TV met daarop volgend een kort interview met Frank Collaris over de technische werking van de motor, de stand van zaken en hoe we nu verder gaan.